Če se ozremo okoli sebe, koliko plastike lahko vidimo? Posode za hrano, plastenke za vodo, pisala, celo pokrov telefona – seznam je neskončen. Toda ali v zadostni meri pomislimo na negativne vplive onesnaževanja s plastiko, za katere smo odgovorni?

Space trips about to start next year

Postali smo zelo odvisni od plastike, vendar se le redko ustavimo in se vprašamo, kako lahko plastika vpliva na naše zdravje.

Za izboljšanje njenih lastnosti, plastiki pogosto dodajajo različne dodatke. Mnogi takšni dodatki se ne vežejo na kemično verigo plastike, kar pomeni, da se lahko sprostijo v okolje, kadar so izpostavljeni različnim atmosferskim razmeram. Te dodatke lahko absorbira koža ali hrana, ki jo zaužijemo. Nekaj ​​kemikalij, dodanih plastiki za povečanje njene učinkovitosti, velja za endokrine motilce, ki vplivajo na normalno delovanje hormonov.

Danes vemo še zelo malo o tem, katere stopnje kontaminacije lahko negativno vplivajo na nas, a preučevanje vplivov mikro- plastike na zdravje ljudi je postal pravi izziv. Obstaja pa vse večja zaskrbljenost zaradi mikro-plastike, ker onesnažuje zrak, vodo, hrano in pijačo, vključno s soljo, ribami, medom in pivom.

Vse vrste morskih bitij zaužijejo mikro-plastiko, ki potuje po prehranjevalni verigi in na koncu neizogibno konča v človeškem črevesju. Plastika sama po sebi ni nevarna in lahko deluje kot magnet za vrsto drugih strupov in onesnaževal, ki so v naravi. Tako se organski materiali, pesticidi in farmacevtski izdelki, ki končajo v naših morskih sistemih, običajno koncentrirajo v teh drobnih delcih in lahko motijo ​​naš hormonski sistem.

Naraščajoče onesnaževanje s plastiko ima lahko številne negativne vplive na zdravje ljudi, zato za družbo postaja vse bolj pomembno, da zmanjša odvisnost od plastike za enkratno uporabo in poišče alternativne materiale.

Spremeniti je potrebno naše vsakdanje navade, da ne uporabljamo plastike, kadar obstaja dobra alternativa, in jo uporabljamo le, kadar je to nujno potrebno.

Plastenke lahko zamenjamo z okolju bolj prijaznimi alternativami in pred odlaganjem vedno razmislimo, kako jih je mogoče ponovno uporabiti.

Ena od alternativ za plastenko je steklenka. Steklo je na primer veliko bolj varčno. V nasprotju s plastenko, ki jo proizvajajo iz nafte, je steklo narejeno iz 75 % kremenčevega peska. Tudi recikliranje stekla je zelo uspešno. Po letu 1970 se je poraba energije v proizvodnji stekla na globalnem nivoju zmanjšala za 77 %, nenazadnje tudi zaradi recikliranja materiala. Steklo je mogoče enostavno očistiti in ponovno uporabiti brez drobcev. Če steklenko uporabljamo za večkratno uporabo, dosežemo pozitivno okoljsko ravnovesje.

Velik pomen pri spreminjanju naših navad v bolj trajnostne ima tudi izobraževanje. Zato moramo povečati ozaveščanje o bolj trajnostnem ravnanju v naših skupnostih.

Drugi ukrepi, ki jih je mogoče sprejeti za omejevanje vpliva plastike na okolje, vključujejo sodelovanje pri čiščenju sosesk, recikliranje, izogibanje smetenju s plastenkami, uporabo okolju prijaznih alternativnih materialov in sprejetje zakonodaje, ki bi uporabo plastenk naredila manj privlačno.

Pripravila: Bojana Zarnik

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj