Evropska komisija je 31.5. 2021 sprejela smernice o plastičnih izdelkih za enkratno uporabo. Hkrati je sprejela tudi sklep o spremljanju in poročanju o ribolovnem orodju, ki vsebuje plastiko, ter o zbranem odpadnem ribolovnem orodju.

Cilj novih smernic je zmanjšati količino odpadne plastike za enkratno uporabo, ter ribiških orodij, ki končajo v morju. S tem želi EU spodbuditi prehod na krožno gospodarstvo, ki bo podprto z inovativnimi in trajnostnimi materiali.

Podpredsednik EU, Frans Timmermans, ki je odgovoren za Evropski zeleni pakt, je nove smernice označil kot zgodovinski dosežek, sprejet v boju proti odpadni plastiki v morju, saj spodbujajo trajnostne poslovne modele, kjer veliko vloga igra ponovna uporaba. V EU se vsako leto v morje zavrže 11.000 ton ribolovnega orodja, kar ima posledično negativen vpliv na okolje in zdravje ljudi.

V skladu z evropsko uredbo o plastiki za enkratno uporabo iz leta 2019, morajo države članice EU, do 3. julija 2021 zagotoviti, da nekaterih izdelkov iz plastike za enkratno uporabo ne bo več na trgu EU. Namen smernic je zagotoviti, da se nova pravila v EU uporabljajo spoštljivo in enotno. Gre za vrsto izdelkov, za katere na trgu obstajajo cenovno ugodne alternative brez plastike. To so vatirane palčke, jedilni pribor, krožniki, slamice, palčke za balone, mešalniki, pa tudi nekateri izdelki iz ekspandiranega polistirena in vsi izdelki iz okso-razgradljive plastike.

Izvedbeni sklep o spremljanju in poročanju državam članicam omogoča, da izpolnijo obveznost poročanja o ribolovnem orodju, danem v promet, in ribolovnem orodju, zbranem na morju, od leta 2022 dalje. Cilj je spodbuditi izvažanje vsega ribiškega orodja na kopno in izboljšanje ravnanja z njim, tako da se vključijo sheme razširjene odgovornosti proizvajalca, so sporočili iz Evropske komisije.

Poleg tega bodo morale države članice EU, ki imajo morja, na podlagi podatkov do 31. decembra 2024 določiti najnižjo letno stopnjo zbiranja odpadnega ribolovnega orodja, ki vsebuje plastiko za recikliranje. Zapuščeni, izgubljeni ali zavrženi odpadki ribiškega orodja, po oceni iz leta 2018, predstavljajo 27 % odpadkov na plaži, od tega se jih večina ne zbere za nadaljnjo predelavo. V okviru evropskega zelenega pakta je EU zavezana h krožnemu gospodarstvu, v katerem se plastika uporablja bolj trajnostno, se ponovno uporablja in reciklira ter ne ustvarja odpadkov ali onesnaževanja. Več kot 80 % morskih odpadkov je iz plastike, kar povzroča okoljsko škodo ter ogroža življenje morja in zdravje ljudi.

Viri: Dow Jones Factiva, Content Engine LLC

Pripravila: Bojana Zarnik

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj