V začetku marca 2022 se je v Nairobiju končala 5. skupščina ZN za okolje. Na njej so sprejeli 14 resolucij za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Skupščina, ki jo sestavlja 193 držav članic ZN, poteka vsaki dve leti, z namenom pospešitve globalnega okoljskega upravljanja.

Države članice ZN so se na letošnji skupščini dogovorile, da bodo začele mednarodna pogajanja o pripravi pravno zavezujoče svetovne pogodbe o plastiki, ki bi lahko določila pravila za proizvodnjo, uporabo in odstranjevanje plastike.

Gre za enega najbolj ambicioznih okoljskih ukrepov na svetu od Montrealskega protokola iz leta 1989, ki je postopno opustil snovi, ki tanjšajo ozonski plašč.

Svetovni voditelji se morajo do leta 2024 dogovoriti o pogodbi o onesnaževanju s plastiko, vključno s tem, kateri elementi bodo pravno zavezujoči in kako bo posel financiran.

Okoljske skupine že pozivajo k jasnim in močnim globalnim standardom, ki bodo spodbujali države, da se bodo držale skupnih pravil in predpisov glede plastike.

Dejstva o plastiki:

  • V svetovnih oceanih je več kot 5 bilijonov kosov plastike, ki bodo potrebovali mnogo let, da se razgradijo.
    • Vsako leto na svetu proizvedemo 400 mio ton plastike, od tega je 40 % plastike za enkratno uporabo.
    • Več kot 8 mio ton plastike vsako leto pride v svetovne oceane.
    • Vse plastike ni mogoče reciklirati, bodisi zaradi načina izdelave, bodisi zato, ker je postopek predrag ali težko izvedljiv.
    • Plastika lahko poškoduje živali na kopnem ali v morju. Živali se lahko ujamejo v nosilne vrečke ali embalažo za hrano ali pa plastiko zamenjajo za hrano in jo zaužijejo.

Viri: bbc.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj