Ambasadorji gibanja adijoplastenka.si

Poglejte, kaj menijo naši ambasadorji
Znani nas podpirajo

Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, varovanju okolja predana klimatologinja, so-prejemnica Nobelove nagrade za mir 2007

Človeška vrsta raste, tako v številčnosti, kot po gospodarskih in potrošniških apetitih, planet Zemlja pa ostaja enako velik. Zato imamo težave: globalni ribolov že presega letni prirast rib, količina načrpane vode količine obnavljanja, poseki gozda stopnjo prirastka, izpusti toplogrednih plinov pa zmogljivosti njihove nevtralizacije v ozračju, vegetaciji in morju. Strašljivo je, da se več kot tri četrtine stvari, ki jih človeštvo proizvaja uporabi le enkrat in potem zavrže. Tak primer za to so plastični izdelki. Vsak od nas letno odvrže 50 kg plastike. In del te plastike, ki ne bo recikliran, bo razpadal 450 let. To je 7-krat toliko, kolikor živi povprečen človek. Plastika predstavlja največji delež odpadkov v morju, saj tam konča več kot 10 % letno pridelane plastike. Če bo človeštvo nadaljevalo na ta način, bo leta 2050 v morjih sveta večja masa plastike kot rib. Vse to kliče k spremembam – in prvi korak je najverjetneje opustiti plastične izdelke za enkratno uporabo!

doc. dr. Barbara Perić, dr. med., specialistka splošne kirurgije, kirurginja onkologinja

Oceani so postali odlagališča plastičnih odpadkov, morske živali so zastrupljene z razgradnimi produkti plastike in jim zaradi kopičenja mikroplastike v reproduktivnih organih grozi izumrtje. Lahko posameznik sploh kaj stori ali zgolj opazuje in se preda brezvolji? Z brezvoljo se v onkologiji pogosto srečamo. Bolniki in zdravniki. A se jo naučimo premagati! Vemo, da ni hipnih rešitev in da se prava sreča skriva v preprostih rečeh. Sprehod z zvestim psom, ki čaka gospodarja, da se vrne z zdravljenja, kolesarjenje na sončen dan, izlet v naravo z otroci ali pa klepet na klopci pred kliniko z mladim steklarjem, ki okreva po operaciji. Pa so baterije spet polne. Že davno je tega, kar so modreci zapisali “kdor reši eno življenje, reši svet”. Morda ravno zaradi ene plastenke, ki ostane na polici trgovine, preživi peščica morskih rakcev ali bakterij, ki v oceanu tvorijo kisik. In morda NAM ravno v trenutku brezvolje in obupa pogled na neko drobno morsko bitje, ki steče mimo naših nog, povrne nasmeh in veselje do življenja. Naredimo torej majhen korak SVOJI sreči naproti, popijmo steklenico vode in preživimo dan brez plastike v naravi!

Peter Prevc, smučarski skakalec, nosilec štirih olimpijskih medalj, dobitnik velikega kristalnega globusa in zlatega orla

Moja želja športnika je, da ohranimo naš planet zanamcem. Ker imamo pri nas eno najbolj čistih voda, sam pijem vodo vedno iz pipe. Kot Gorenjec nisem varčen samo pri denarju, ampak tudi pri odpadkih. V naši družini vsako plastično embalažo uporabimo večkrat. Res si želim, da nam v Sloveniji uspe zmanjšati plastične smeti. Zato podpiram gibanje adijoplastenka.si, ki ima tudi dobrodelen namen. Pa še lepa je tale steklenka.

ABOUT
OVERVIEW

Prof. dr. Samo Zver, dr. medicine

Okolje je kot kostni mozeg. V slednjem, da lahko krvne celice, ki jih potrebujemo za življenje, rastejo, se delijo in ostanejo zdrave, zahtevajo primerno stromo kostnega mozga, kar je učen izraz za okolje krvnih celic v kostnem mozgu. In če tako majhna stvar, kot je krvna celica potrebuje zdravo in pozitivno okolje, je jasno, da človek kot zapletena celota, ki ga sestavlja na milijarde celic, potrebuje vsaj tako zdravo okolje, kot ga imajo celice v kostnem mozgu. Zato se začnimo obnašati razumno. Brez zdravega okolja ne bo zdravih ljudi. Pri tem mislim na fizično in psihično zdravje. Bodimo ljudje, ki nam ni vseeno, ohranimo zdravo stromo medosebnih odnosov in dobrin. In morda bo plastenka, ki odhaja, ter steklenka, ki prihaja na njeno mesto, tisti sprožilec, ki bo sprožil plaz, ….plaz pozitive v naših glavah, našemu dojemanju stvarnosti. Poskrbimo za okolje že danes !

ABOUT
OVERVIEW

Darko Đurić, nekdanji vrhunski paraplavalec, dvakratni svetovni prvak, svetovni rekorder, danes pa podjetnik in motivacijski govorec

Kot športnik sem prepotoval kar velik del sveta in videl, da je plastika velik problem, s katerim se bodo soočali naši zanamci, če mi ne bomo storili ničesar. Zato z veseljem podpiram akcijo "adijoplastenka.si", saj gre za ozaveščanje javnosti o škodljivosti prekomerne uporabe plastičnih izdelkov, prav tako pa z uporabo lično izdelane steklenice tudi za prve korake k lepši, s plastiko manj onesnaženi prihodnosti.