Plastenke za vodo ogrožajo naše okolje. Celotni življenjski cikel plastenke uporablja fosilna goriva, prispeva k globalnemu segrevanju in povzroča onesnaževanje okolja.

Čeprav je plastenke za vodo mogoče reciklirati, po uporabi zavržemo približno 80 % vseh plastenk.

Po nekaterih ocenah samo Američani vsako sekundo porabijo 1.500 plastenk za vodo.

Plastenke prispevajo k svetovni okoljski krizi, deloma tudi zaradi dejstva, da razpadejo v mikro-plastiko, ki so jo raziskovalci pred kratkim odkrili celo v posteljicah nerojenih dojenčkov.

Pri proizvodnji in transportu plastenk za vodo se porabi 2000 x več energije, kot pri uporabi vode iz pipe.

Postopki pridobivanja in proizvodnje, ki jih uporabljajo korporacije za ustekleničeno vodo, imajo lahko negativne okoljske in gospodarske učinke in hkrati na nek način pomenijo privatizacijo omejenega in neprecenljivega vira, do katerega bi morali imeti vsi splošno pravico.

Space trips about to start next year

Kadar čista in varna voda ni na voljo, je pitje ustekleničene vode nujno. Povprečen potrošnik pa ne kupuje plastenk z vodo zaradi potrebe, temveč zato, ker so priročne in se pogosto bolj učinkovito tržijo kot čistejša ali okusnejša voda iz pipe.

Ustekleničena voda je tudi do 2000-krat dražja od vode iz pipe.

Tako voda iz pipe, kot ustekleničena voda, morata izpolnjevati določene standarde glede kakovosti, čeprav je kontaminacija v obeh primerih vedno mogoča. Prevladujoči standardi še vedno niso povsem zaustavili nevarnosti pojava PFAS (Perfluorooktanska kislina) v vodi. Gre za skupino industrijskih kemikalij, ki se uporablja v različnih potrošniških izdelkih. PFAS so našli v ustekleničeni vodi, pa tudi v vodi iz pipe v nekaterih državah. Obstajajo dokazi, da so nekatere oblike PFAS rakotvorne in povezane z boleznimi jeter, boleznijo ščitnice in tveganji med nosečnostjo.

Da bi zmanjšali onesnaževanje okolja, nekateri ljudje večkrat napolnijo plastenke za vodo za enkratno uporabo. Čeprav se to na prvi pogled zdi dobra ideja, je ponovna uporaba plastenke za vodo lahko škodljiva za zdravje. Pri tem namreč tvegamo, da bodo v našo pitno vodo vstopili delci mikro-plastike in kemikalije. Poleg tega oblika plastenk skorajda ne omogoča čiščenja, zato mehka plastika, iz katere so plastenke narejene, ustvarja popolno gojišče za bakterije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj